SERBEST BÖLGELER ARTIK NE KADAR SERBEST ?

Ercüment BARAN, YMM 
TRUST YMM
CPA&CONSULTING
Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız

Vergi artık hayatımızın bir parçası;markette,lokantada,otelde,işyerinde,yolda, tarlada,arsada arazide vergi kısacası her yerde…Gerçi kendisini doğrudan göremesek de, elimize aldığımız tüm belgelerin içinde bir yerde mutlaka bir vergi, dolaylı olarak karşımıza çıkıyor..Bazen KDV olarak yüzünü gösteriyor bazen de,ÖTV olarak… Kimi zamanda,benzin aldığımız pompanın içine gizleniyor Akaryakıt Tüketim Vergisi…Kısaca, vergi artık hayatımızın istemesek de mütemmim  cüzü…

Hayatımızın bu kadar içinde olan vergi,Serbest Bölge olarak adlandırılan Free Zone’larda bir süredir yer almıyordu.Bu konuda Maliye Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeler çerçevesinde,Serbest Bölgelerde faaliyet gösteren firmalar, ücretlerden ödenen Gelir Vergisi Stopajları,Gelir ve Kurumlar vergisi muafiyetlerine sahipti.

Ancak, 25.11.2008 tarih ve 27065 Sayılı Resmi Gazete’ ile yürürlüğe giren 5810 Sayılı Kanun Serbest Bölgeleri yeniden düzenledi.

Vergi Muafiyetleri:

Yeni düzenlemeler hem serbest bölgedeki vergi muafiyetleriyle ilgili hem de bazı uygulamalarda değişiklikler getiriyor.


Bilindiği gibi serbest bölgelere yönelik istisna 2004 yılında daraltılmış 06.02.2004 tarihinden itibaren ruhsat alan mükelleflerin bu istisnalardan yararlanma imkanı kalmamıştı. Eski tarihlerde ruhsat almış mükellefler ise ruhsatlarındaki süre sonuna kadar bu istisnalardan yaralanabilecekti.

Ayrıca serbest bölgelerde istihdam edilen personele yönelik gelir vergisi istisnası  31.12.2008 tarihinde de sona erecekti. Yeni Kanun Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar;

a) Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde  imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden;

b) Bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85’ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesna tutuluyor.

Yıllık satış tutarı bu oranın altında kalan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek.

Ayrıca bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan müstesna olacak.
Bu düzenlemeler 01.01.2009 dan itibaren geçerli olacak.


Diğer düzenlemeler

Önemli bir yenilikte firmaların günlük ihtiyaçları için gümrükleme işlemine tabi olmaksızın sokabilecekleri mal tutarının 500 Amerikan Dolarından 5.000 Amerikan Dolarına yükseltilmesidir.

Ayrıca yeni kanun uyarınca serbest bölgeler, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihe kadar, gümrük rejimleri açısından Türkiye Gümrük Bölgesi dışında, menşe hükümlerinin uygulanması bakımından ise Türkiye Gümrük Bölgesi sayılacak.

Serbest Bölgeler, 5810 sayılı kanun ile, artık ihracata çalışan üretici firmalar için, “serbest” olmaya devam edecek.Diğer firmalar için ise serbest bölgeler artık sıradan bölgeler…

Yeni düzenlemeleri birlikte değerlendirmek üzere…


 

Son Güncelleme (Cuma, 03 Temmuz 2009 11:47)